Casa X2

Suprafața construită: 230 m2

Suprafața desfășurată: 300 m2

Suprafață teren: 1000 m2

Regim înălțime: P / D+P

Locație: Săldăbagiu de Munte, comuna Paleu, județ Bihor

Status: propunere

Terenul în pantă este întodeauna o provocare. În primul rând în discuția cu beneficiarii care spun „are pantă mică, mă plimb eu pe ea” și apoi fiindcă poziționarea pantei față de stradă și față de punctele cardinale poate să-ți dea mari bătăi de cap. Punctele pozitive ale unui teren pe deal sunt direct proporționale cu problemele care trebuie rezolvate.

Beneficiari au dorit de la început două locuințe pe aceeași parcelă, una pentru ei și copii și una pentru bunicii aflați în întreținere, locuință care ulterior să poată fi închiriată. La etapa temei de proiectare s-a discutat mult despre vizibilitate, intimitate și conexiune, dar și despre buget. Dorința beneficiarilor a fost o locuință sustenabilă energetic,  unde să investim în materiale sănătoase, nu în finisaje luxoase.

Au rezultat două locuințe simple volumetric, integrate în peisaj. Locuința pentru persoanele în vârstă a fost proiectată la stradă cu vizibilitate redusă spre curte. Locuința principală a fost proiectată pe un singur nivel pentru zona de zi și noapte, iar biroul și spațiile tehnice au fost amenajate în demisolul casei de la stradă. Structura clădirilor va fi timberframe cu izolație de vată minerală bazaltică.