Casa MT

Suprafața construită: 200 m2

Suprafața desfășurată: 350 m2

Suprafață teren: 946 m2

Regim înălțime: D+P

Locație: Oradea, județ Bihor

Status: Finalizat

Proiectul de casă a pornit de la premisa de a crea un spațiu familiar, deschis spre natură, care să ofere liniștea dorită de beneficiari. Terenul, situat pe un deal cu o panoramă impresionantă, a oferit un context prielnic pentru tema de proiectare.

Amintirea casei natale, amintirea copilăriei, amintirea celor ce nu mai sunt, devin elemente definitorii în viața unui individ. Beneficiarii, aflați la bătrânețe, după o viață trăită într-un apartament la bloc, cu amintirea vie a copilăriei petrecută în mediul rural, și-au dorit să își petreacă bătrânețea la oraș, aproape de copii, dar într-un cadru natural care să le ofere liniștea și pacea câștigată la pensionare.

Proiectarea casei a coincis cu un eveniment trist pentru orașul Oradea: demolarea nejustificată și abuzivă a Morii cu valțuri „Emilia”, imobil construit în perioada 1884-1885.  Astfel, prin cumpărarea „la bucată” a cărămizilor s-a cristalizat un imobil D+P, unde partea de demisol cu dormitoarele și camera de zi sunt adapostite de o colonadă boltită realizată din cărămida recuperată, iar parterul cu bucătăria și locul de luat masa este învelit într-o cursivă aducând a prispă țărănească, spațiu de socializare și relaxare. Interiorul casei este simplu, alb, urmărind constant relația cu exteriorul, iar materialele naturale folosite conferă o ambianța plăcută și caldă.