Orașul, locuința și impactul acțiunilor noastre

Într-o lume predominat urbană, care trebuie să facă față constant unor probleme complexe cum ar fi producerea deșeurilor, dezastrele naturale, poluarea aerului și chiar răspândirea bolilor, este imposibil de ignorat impactul activității umane asupra mediului. Schimbările climatice sunt una dintre cele mai mari provocări ale timpului pe care îl trăim și este important să găsim modalități de a încetini procesul. Pentru a atinge acest scop, obiceiurile noastre de producție, consum și construire vor trebui să se schimbe sau schimbările climatice și degradarea mediului vor continua să diminueze calitatea și durata vieții noastre și a generațiilor viitoare.

Deși par îndepărtate, aceste probleme și ineficiențe energetice sunt mai apropiate decât ne putem imagina, prezente în clădirile pe care le folosim zilnic. La nivel global, clădirile reprezintă aproximativ 40% din consumul total de energie, o mare parte din această energie fiind folosită pentru a rezolva ineficiențe a proiectelor de construcție care nu sunt adaptate mediului, climatului sau realităților locale.

Cu toții am auzit în diverse medii sloganul ”Act locally but think globally!”, adică acționează local, dar gândește la nivel global. Cu alte cuvinte lucrează la nivel micro, dar analizează la nivel macro. Sună utopic să acționăm conștienți de avaria pe care o provocăm cu fiecare decizie, dar poate dacă am înțelege impactul acestor decizii asupra sănătății noastre pe termen lung, poate am decide altfel ce materiale folosim într-o construcție sau cum poziționăm o cameră într-o locuință. Toate deciziile aplicate asupra unui proiect, indiferent dacă implică implementare, dimensiuni, orientare, facilități sau materiale au un impact asupra construcției pe toată durata ei de viață, cât și un impact important asupra utilizatorilor clădirii.

Consider că echilibrul și bunul simț în acțiuni și decizii ar ajuta la combaterea marilor provocări din următoarele decenii. Cu o floare nu se face primăvară, dar când înflorește o mare parte a grădinii, cu totul altul e peisajul.

Articol tipărit în Zile și Nopți Oradea.